tisdag 31 mars 2009

Aprilskämt?

Jag trodde det var ett aprilskämt.
Ja, så genomskinligt var det att det t.o.m. framstod som ett halvtaskigt aprilskämt.

Det där om att Time Warner, en av de fyra dinosaurerna inom skivindustrin hävdar upphovsrätten till en klassiker som "Happy birthday to You".
Att restaurangkedjor i USA inte törs låta sällskap sjunga den för födelsebarnet av rädsla för upphovsrättspolis. Och så där fortsatte artikeln på DN.se. Det blev bara mer och mer absurt.

Ett genomskinligt aprilskämt m.a.o.
Jag var tvungen att kolla datumet igen. Nej 1:a april är inte förrän imorgon!

Den giriga och repressiva skivindustrin har helt tappat konceptet.
Med vackra ord som "artisten måste ha betalt för sitt arbete" har man lobbat fram Ipredlagen.


Låten "Happy Birthday" lär ha "skrivits" på 1800-talet, och det går väl idag knappast att ens spåra vem den rätteliga upphovsmannen är, eller snarare var.
Så vart tar pengarna till den stackars artisten vägen? Jo, raka vägen till direktörernas feta plånböcker förstås. Precis som vanligt.


Att spela in en låt och sprida den är lättare än någonsin. Börjar det inte bli dags att avskaffa skivbolagen? Ja åtminstone de som egentligen inte bryr sig om musik, utan har som enda mål att tjäna pengar.
Tänk om alla artister gick samman i ett jättenätverk, byggde en musiksajt som ingen hittills sett maken till, och där sålde sina låtar för.. säg två spänn styck. Inga mellanhänder som med feta, giriga fingrar kunde roffa åt sig större delen av kakan, utan allt skulle gå direkt till artisten, efter avdrag för driften av sajten.
Sen skulle de kunna torka sig i arslet med Ipred!

Inga kommentarer: